Enrique Dans parla en dos dels seus darrers articles, usuarios inteligentes i por favor, hackea mi producto sobre com els usuaris modifiquen les prestacions d’un producte comercial per adaptar-lo a les pròpies necessitats, l’exemple que posa és el hack per tenir wifi al Treo 650 que ja vaig comentar fa un temps.

M’he parat a pensar amb la quantitat d’exemples que puc trobar a la meva vida quotidiana, començant per la playstation 2 que tenim al pis amb un modchip per a poder utilitzar cd’s i dvd’s copiats i emular una Super NES per jugar al mític Street Fighter II desde la play, el meu antic mòbil (Siemens S45) amb el firmware del S45i que és pràcticament igual però incorpora un client de correu electrònic, també tinc dos punts d’accés als que he instal·lat linux: el famós linksys WRT54G que he convertit en Hotspot-In-a-Box utilitzant OpenWRT i Chillispot, i el smc2682w, una mica més limitat en prestacions.

Em venen al cap quantitat d’exemples basats amb Linux, podem convertir una Xbox en un PVR utilitzant MythTV o posar-li linux a la iPod o a la PDA. Generalment aquestes modificacions permeten exprimir el hardware al màxim i utilitzar totes les prestacions del hardware per a aplicacions que inicialment no estaven incloses en el producte original sense modificar, això és el mes divertit que té la tecnologia i els fabricants han de saber aprofitar aquests hacks que fan els usuaris per a millorar els seus productes i no tancar els ulls i impedir-ho :)