Asterisk: The Open Source Linux PBX

Asterisk

Un tema que feia temps que tenía pendent era l’asterisk, una PBX per software que funciona amb Linux i proporciona totes les característiques que tenen les centraletes convencionals a més a més de veu sobre IP. Per a més infomació consultar les features.

L’objectiu d’aquest post és mostrar la configuració minima d’una centraleta Asterisk per a poder fer una trucada interna entre dos usuaris. Com sempre els exemples son amb Gentoo que és el que jo utilitzo, però es pot fer igualment amb qualsevol altre Linux.

Primer instalem Asterisk (emerge asterisk amb gentoo), un cop instal·lat ens crearà el directori /etc/asterisk/ que conté tots els fitxers de configuració, tocarem els següents:

sip.conf

Descomentem les linies:

allow=ulaw
allow=ilbc

i a sota afegim la linia:

allow=gsm

Descomentem localnet, i posem la nostra adreça de xarxa:

localnet=192.168.1.0/255.255.255.0

Afegim els usuaris interns, en aquest exemple n’hi ha dos, Pau i Esteve que tenen les extensions 200 i 201 respectivament i formen part del context “pofhq”. Podeu posar-li el nom que vulgueu, i recordeu canviar també el password:

[200]
type=friend
username=200
secret=posa_aqui_el_password
host=dynamic
callerid=\"Pau\" <200>
mailbox=200
context=pofhq
canreinvite=no
reinvite=no
transfer=yes
callgroup=1
pickupgroup=1
nat=no
	
[201]
type=friend
username=201
secret=posa_aqui_el_password
host=dynamic
callerid=\"Esteve\" <201>
mailbox=201
context=pofhq
canreinvite=no
reinvite=no
transfer=yes
callgroup=1
pickupgroup=1
nat=no

voicemail.conf

Sota la secció [default] afegirem les busties de veu dels usuaris, especificant també el seu e-mail per a que rebin el missatge en wave per correu:

200 => 200,Pau,pau@nospam.org
201 => 201,Esteve,esteve@nospam.org

extensions.conf

Al final del fitxer afegim les següents linies, cal tenir en compte canviar el context pofhq pel mateix que hem especificat anteriorment.

[pofhq]
;include => default
include => sip
include => voicemail
include => local
	
[voicemail]
exten => 200,1,SetLanguage(es)
exten => 200,2,VoicemailMain2()
exten => 200,3,Hangup
	
[sip]
exten => 200,1,Dial(SIP/200,20,t)
exten => 200,2,Voicemail(200)
exten => 200,3,Hangup
exten => 200,102,Voicemail(200)
exten => 200,103,Hangup
	
exten => 201,1,Dial(SIP/201,20,t)
exten => 201,2,Voicemail(201)
exten => 201,3,Hangup
exten => 201,102,Voicemail(201)
exten => 201,103,Hangup

Finalment arranquem el Asterisk, amb Gentoo podem fer un /etc/init.d/asterisk start, sino podem llançar-lo manualment per fer proves amb la comanda:

# asterisk -vvvc

Un cop el asterisk està arrancat al sistema, podem entrar a la consola amb la comanda:

# asterisk -vvvr

Si fem un ‘help‘ veurem les comandes disponibles, per exemple fent un sip show peers veurem els usuaris que hi ha connectats.

Seguidament ja podem arrancar el kphone o qualsevol altre telèfon SIP i fer trucades del 200 al 201 :)

This entry was posted in linux, voip. Bookmark the permalink.

6 Responses to Asterisk: The Open Source Linux PBX

 1. e la mateixa manera que a SkypeOut no pagues si no s’estableix la trucada. Si teniu instal·lat l’Asterisk, per a enllaçar-lo amb VoipJet s’ha d […]

 2. Oriol says:

  Quina casualitat tio, jo ahir també vaig montar l’asterisk al meu server i vaig estar jugant amb un ATA486 i un tlf IP amb un veí a través de la xarxa wifi. Un passada, de fet ja havia fet proves en altres entorns i amb softphones però és el primer cop que ho feia amb telèfons IP. El que més gràcia em va fer és que el telèfon el pots configurar perquè com a to de trucada et digui qui t’esta trucant. Em va fer molta gràcia, sóc així de simple. Espero reprendre les proves ben aviat… resem perquè la feina així ho permeti.

 3. pof says:

  Pues podem connectar-nos els asterisks per fer-nos trucades… ja et “trucare” i en parlem 😉

 4. Oriol says:

  Pozi es una bona idea i després connectar-nos a guifi.net, matarosensefils.etc… mica ne mica. Tot just hi he batallat una horeta…

 5. Alex Piqueras says:

  Hola a todos. Muy interesantes todos los artículos sobre Asterisk. Me están siendo de gran ayuda. Solo comentar que si a alguno no le funciona la conexión con FWD que compruebe si tiene activado IAX en su cuenta de FWD, ya que viene desactivado por defecto. A mi me ocurrió.

  P.D: Pau, soy el chico que estuvo hablando contigo al finalizar la conferencia en Murcia sobre mi proyecto fin de carrera. Te envié un mail, no se si te habrá llegado.

 6. dic preu ens permeten fer trucades nacionals gratis a números fixes. Què necessitem? Un asterisk Una targeta FXO Una línia de telèfon convencional amb tarifa p […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>