Últimament estic gafat. Avui ha estat tot el dia el servidor de pofHQ parat degut a un error humà al fer un backup amb Partimage sobre una partició montada. El programa diu que és perillós fer-ho, però tot i així he fet una prova sobre /tmp i ha funcionat, així que després he seguit amb el /var, que ha fallat i m’ha destroçat la partició.

Després de provar e2fsck amb totes les opcions possibles em pensava que hauría de reinstalar (havía perdut la metadata del portage), però finalment he aconseguit recuperar la partició :)

L’error que donava al fer el fsck era el següent:

Group descriptors look bad... trying backup blocks... Block bitmap for group 0 is not in group. (block xxxxxxxx) Relocate? Inode table for group 0 is not in group. (block xxxxxxxx) WARNING: SEVERE DATA LOSS POSSIBLE. Relocate? [...] e2fsck\_read\_bitmaps: illegal bitmap block(s) for /dev/hda3

Semblava com si el fsck no tingués efecte, ja que era impossible reparar-la partició, sempre tornava a donar els mateixos errors. El procés que he següit per sol·lucionar-ho ha estat més o menys el següent:

Primer he fet un backup en raw de la partició utilitzant dd:

# dd if=/dev/hda3 of=/backup/particio-hda3

Seguidament he formatejat la partició amb ext2 (era ext3, però el journaling estava corrupte) passant-li la opció -S a mke2fs, per a que reinicialitze el superblock i els descriptors de grup sense tocar la taula de inodes ni els bitmaps d’inode i de block, d’aquesta manera no es perden les dades.

# mkfs.ext2 -S /dev/hda3

NOTA: en cas de tenir un tamany de block especificat manualment al formatejar la partició, cal especificar-lo aquí també amb la opció -b.

Després d’això he pogut fer un fsck.ext2 -v -y /dev/hda3 i he recuperat les dades, però sobre una partició ext2 en lloc de ext3. La he montat i he fet un tar de tot, per a tornar-la a formatejar amb ext3 i desfer el tar per recuperar les dades originals sobre ext3.

Per sort no s’ha perdut rés i no ha fet falta reinstal·lar, ara tot torna a funcionar amb normalitat. :)