Llista de problemes en el suport de wireless sota Linux

NetworkManager Architecture

Dan Williams ha enviat aquest missatge a la llista de correu del kernel on reporta tots els petits problemes, inconsistències i diferències entre els drivers per a dispositius wireless (802.11x) existents actualment per a Linux. El llistat de problemes ha sorgit gràcies a l’esforç que està fent per facilitar la gestió de dispositius de xarxa en mode GUI amb NetworkManager, un dimoni que interactua directament amb el hardware i drivers per gestionar els dispositius de xarxa i permet la comunicació amb altres programes mitjançant dbus.

En aquest enllaç podeu veure la llista de problemes resumida, espero que tot això s’unifique i aviat i puguem gaudir d’un suport de dispositius wireless com cal.

This entry was posted in linux, wireless. Bookmark the permalink.

6 Responses to Llista de problemes en el suport de wireless sota Linux

 1. Juanjo says:

  Ara a mi en surt una incògnita… aquest “suport com cal”, existeix ja o es un model teóric que mai s’ha implementat? :)

  Aixó ho dic perquè el que he vist a sistemes operaius propietaris (poc, axió sí es cert) no es gens satisfactori.

  Personalmente no tinc clar que aquest NetworkManager siga cap solución quan no hi ha un framework o un stack comú 802.11 pera tots els drivers (fa tems vaig escoltar que s’anaba a fer alguna cosa així fent servir la pila del driver hostap com a base).

 2. pof says:

  De l’esforç per a fer una pila 802.11 genèrica utilitzant la base de hostap en vaig parlar aquí, actualment la API de Wireless Extensions ha agafat molt de codi d’aquest esforç inicial i inclus s’ha millorat la CryptoAPI del kernel per a poder ser utilitzada en el cas d’aplicacions com wpa_supplicant o Open1x, però la pila genèrica encara no existeix :(

  A part d’això, el problema és que cada driver passa les dades (canal, frequència, qualitat de l’enllaç…) d’una forma diferent, i les aplicacions han de tractar-les de forma diferent en funció del driver (per exemple el que fas amb la opció -D de wpa_supplicant si no recordo malament), ara cada driver utilitza funcions ioctl() propietaries per a gestionar els paràmetres de WPA o retorna tipus de dades diferents a les mateixes crides ioctl() genèriques, i això s’hauria d’unificar en les Wireless Extensions.

  El NetworkManager no sol·luciona tots aquests problemes, simplement facilita a les utilitats de desktop la communicació amb el hardware, però Dan Wiliams ha reportat totes les inconsistències que hi ha ara entre els diferents drivers i és el primer pas per que entre tots els programadors dels diferents drivers s’arribe a un acord per unificar-ho tot.

 3. PuNiX says:

  Hola PAu!!! hola juanjo!!!!

  precisament avui he arreclat la yentu pq em ruli la ipw2200 amb el udev 70 :)

  he estat remenant el dbus aket, esta wapo :) pero no he trobat el networkmanager al portatge de gentoo :(

  com el puc instalar? baixant el tar.gz i fent els pasos tipics? o sha de crear un ebuild o algo aixi?

  moltes gracies!

  Enric

 4. pof says:

  millor si crees l’ebuild, aixi no embrutes el sistema i pots controlar les versions a través del sistema de paquets, i de pas l’envies a bugs.gentoo.org :)

 5. PuNiX says:

  oooooooooooook!! :)

  hi ha algun howto ebuilds?:P

  Gracies pau!!

  Enric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>