Connectat amb tecnologia (pre-)WiMAX

Ripwave CPE
Aquests dies per Irlanda estic connectat amb la modalitat Ripwave de Irish Broadband que ténen contractat el Sergi i l’Eva. Ofereixen 512Kbps de baixada i 128Kbps de pujada amb un Contention Ratio de 40:1, que vol dir que aquest ample de banda pot arribar a estar compartit entre 40 usuaris simultànis, tot per 18,95€/mes (IVA inclòs), sense quotes d’alta ni instal·lació de cap tipus.

El CPE (el router) és un aparell bastant petit fabricat per Navini Networks que funciona a 3,4GHz, actualment amb tecnología pre-WiMAX, però segons asegura el fabricant actualitzable per software a 802.16e (mobile WiMAX) quan es ratifique l’estàndard. S’instal·la a casa, recomanen posar-lo el més elevat possible i prop d’una finestra, i un cop el router té cobertura obtens una IP pública dinàmica a través de DHCP, la gràcia és que no cal que tingui visió directa amb l’antena que li dona la cobertura, a diferència de serveis similars que tenim a Espanya com Iberbanda (equipament Alvarion), que també funciona amb una xarxa de tipus WLL com la de Irish Broadband.

Ripwave PCMCIA
També existeixen targetes PCMCIA que permeten “emportar-se” la connexió a qualsevol lloc on hi hagi cobertura, i fins i tot el mateix router porta un forat per posar-li una bateria, ideal per muntar un hotspot sobre rodes al cotxe :)

Ripwave Base Station
A la web de Navini podeu veure com són les estacions base per muntar la xarxa troncal, i Irish Broadband té un mapa de cobertura de Drogheda, el poble on viu el Sergi.

Ara només penso en com evolucionaran aquests tipus de xarxes: la banda (3,4GHz) no és lliure i s’haurà de fer una bona gestió de l’espectre per a que hi puguin conviure diferents operadors, o fins i tot posar-se d’acord i desplegar una infrastructura d’antenes comú per a explotar-la en conjunt i no fer-se interferència. Espero que els contention ratios no siguin tan exagerats com el que té el Sergi actualment, i que les velocitats augmentin (avui en dia 512Kbps no son rés). També sería interessant veure un router amb Linux Inside, on poder-hi muntar el nostre Asterisk per utilitzar els serveis d’un ITSP i fer convergir en un sol aparell totalment sense fils tota mena de serveis de telecomunicacions: Internet, Telefonía, Televisió… tot a través d’Internet.

This entry was posted in wireless. Bookmark the permalink.

6 Responses to Connectat amb tecnologia (pre-)WiMAX

 1. Ivo Sandoval says:

  Només veure el teu post desde el bloglines he vist la primera foto i he pensat > jejeje

  Deu ni do com evolucionen alla a Irlanda. A veure quan s’estableix el Wimax o encara que sigui el pre-Wimax aquí.

 2. Juanjo says:

  Els pre-X no m’agraden. Encara recorde tota la confusió que hi habia amb els pre-g. Encara ara amb els estàndars publicats et pots trobat amb tarjetes que no son prou compatibles. Axiò m’ha pasat alguna vegada amb suposades 802.11g i la seua compatibilitat amb 802.11b.

  Ja veurem com està la cosa quan el WiMAX siga oficial :)

 3. Deu meu, Pof, no ens donis aquests ensurts posant aquesta foto al principi!!! *g!!

 4. pof says:

  Avui ha sortit una notícia a Slashdot on anuncien que un ISP Australià ofereix també la tecnología de Navini, a Apcmag hi ha un review molt interessant de la PCMCIA, qualitat de la connexió, etc…

 5. pof says:

  El passat 7 de desembre es va aprovar l’estàndar 802.16e (mobile wimax), Navini diu que la PCMCIA Ripwave-MX suportarà el mode pre-WiMAX “propietari” de navini i el mode 802.16e, també la Ripwave-MX base station serà actualitzable per software a 802.16e i continuarà suportant la funcionalitat Smart Antenna actual.

 6. sergi says:

  El ISP Australià que també ofereix el sistema “Navini” es diu unwired, i al link de la web “get unwired” es veu el Ripwave (a Australia…).

  Avui he anat a una presentació per als nous empleats de l’empresa on treballo fa un parell de mesos, que és la que ofereix el servei Navini-Ripwave aquí a Ireland, IBB (qui m’ho havia de dir que acabaria treballant per a ells!) i ha vingut i el jefe (director-directiu) i ens ha dit que només “unwired” ens guanya en número de clients…

  Aquest jefe té ganes de superar als Australians, ens ha ensenyat una PDA i ha parlat una mica de WiMax tot dient que això era el futur, també ha dit que d’aquí a poc entrerem al mercat VoIP, i al “stock market”… i que el mercat on estem, wireless-broadband, és troba en la mateixa situació que els origens del mercat de la telefonia mòbil al seu dia, ara fa uns 10 anys… i si fem les coses bé triomfarem… “welcome on-board”…

  Ha estat bé la presentació de tots els departaments de l’empresa als nous empleats, i sembla que aviat veurem la PCMCIA de Navini per estar connectats arreu on hi hagi cobertura…
  Aquest jefe però, us aseguro que té una retirada amb el Terminator, que et deixa acollonit, i diuen els companys que parla igual que ell…

  Per cert, a IBB falta gent, feu un cop d’ull a l’apartat de “careers”, o envieu un CV si voleu provar sort… a mi al final em van agafar…

  Salut a tots…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>