Actualització del servidor per reduir soroll i temperatura

Fa cosa d’un mes que li vaig fer una actualització de hardware al servidor que allotja aquestes pàgines, la meva idea era reduir el soroll i fer baixar la temperatura dels components (CPU, HD, etc…). Actualment el servidor té una CPU AMD Athlon XP 2000 (1666Mhz), amb una placa base MSI KT3 Ultra-ARU i 1,5 Gb de RAM en 2 DIMMS Kingston a 333Mhz. Aquest hardware és el que tinc funcionant des de fa mes o menys 4 anys, només li he ampliat la RAM i els discs durs, que finalment han quedat així:

 • 1 x 40 Gb Seagate UDMA(100) per al sistema
 • 2 x 200 Gb Maxtor UDMA(133) en raid1 per al /home
 • 1 x 120 Gb Maxtor UDMA(133) per a backup
 • 1 x 300 Gb Maxtor UDMA(133) per a storage poc important (no té backup ni raid)

La caixa on tenia muntat abans el servidor era bastant cutrilla (de 30eur caixa + font) i tot el conjunt s’acalentava moltissim, per això vaig posar-li uns quants ventiladors i feia un soroll increïble, bastant insuportable tenint en compte que el server i jo dormim a la mateixa habitació.

El nou hardware que he posat per complir l’objectiu de reducció de soroll i temperatura és el següent:

Per fer-me una idea de com ha millorat el tema amb aquest nou hardware he fet una taula amb la temperatura mitja dels discs durs, la CPU i el xipset de la placa base, comparant els valors mitjans anteriors i posteriors al canvi. Podeu veure la evolució a les gràfiques que faig amb rrdtool.

Component Temp. anterior (ºC) Temp. actual (ºC) Disminució (ºC) Percentatge (%)
HDA (sistema) 55 36 19 35%
HDC (backup) 48 29 19 40%
HDD* (storage) 37
HDE (raid1) 51 33 18 36%
HDG (raid1) 56 33 23 41%
CPU 57 50 7 13%
SYS (xipset) 49 39 10 21%

* Aquest disc és una nova incorporació, per tant no tinc dades històriques.

Com podeu veure, en alguns casos la temperatura ha baixat fins a un 40%!!. Respecte al soroll la cosa ha millorat bastant, sobre tot perquè puc controlar les RPM dels ventiladors amb els potenciòmetres del frontal i quan vaig a dormir els poso al mínim, tot i així continua fent una mica de soroll però no tant com abans, ara es més suportable :)

Els curiosos, aquí teniu les fotos del upgrade del server.

This entry was posted in pofHQ. Bookmark the permalink.

13 Responses to Actualització del servidor per reduir soroll i temperatura

 1. Anna says:

  Ei!! és molt xula la caixa nova 😀 haurè de començar a fer un pensament amb la meva que també té els seus anys.

  No entenc com pots dormir amb l’ordinador a l’habitació??!! Què tens por que te’l robin mentres dorms? Jo de tu el posaria a la cuina, total no la feu servir 😉

  A veure quan organitzes una festa perque ara amb els lluns de neons no tens excusa 😛

 2. pof says:

  A la cuina no em convenç…. hauria de passar-li el Xilit Bang i no crec q fos massa bó, prefereixo tenir-lo sota la llitera i sentir rascar els discos a les 4 del matí quan es fà el backup… a més l’habitació sense el soroll de la font d’alimentació fà una sensació de “buit” que no m’agrada… el soroll monòton del server m’ajuda a domrir bé per les nits, ho tindries que provar una temporada 😉

 3. Toni says:

  Nome un comentari sobre les temperatures:

  No sé a quina temperatura tens l’habitació. Probablement sobre els 20-i-pocs. Aixó vol dir que les disminucions de temperatura han estat molt més acusades del que tu mateix senyales. El que és important és la diferencia entre la temperatura del component i la de la habitació, no la temperatura absoluta. Així, el HDC, per posarte un exemple no ha baixat un 40% sinó 19 / (48 – 22) = 73%, doncs la delta de temperatura a passat de 26º a 6º. Aixó vol dir que tens moltissim més marge de dissipació térmica abans de que arribin a una temperatura crítica.

  Aixó es especialment bo de cara al estiu, quant la temperatura ambient pugi als 30-i-…

 4. pof says:

  merci per la observació, jo tinc la termodinàmica molt rovellada, suposo que lo important és que el nou hardware (capsa d’alumini) dissipa molt mes ràpid el calor i per tant el conjunt també triga més en escalfar-se. La disminució de dT/dt (la delta de temperatura entre el temps que triga la temperatura en canviar) allargarà també la vida dels components :)

 5. Pere Tuset says:

  Ei Pau!

  Veig que ho tens bastant ben muntat, amb bon hardware i demés, eh? Jo a casa on allotjo les pàgines (el blog i DigitalNatura.Org) hi tinc un Pentium III 1,0GHz, 512 MB PC133 i 2 x 80GB a 7200rpm en RAID1 i vas que t’hi mates. Encara rai que el tinc a una altre habitació i a les nits puc dormir tranquil!

  A veure si aquest estiu tinc temps i ganes i migro el Windows 2000 Server que hi tinc funcionant cap a una Debian o similar (ara no aprofiteu per fer-me marranades, eh?). Si de cas ja et demanaré ajuda que jo en aquests temes no hi estic gaire posat…

  Per cert, he tornart a obrir el blog que el tenia bastant abandonat per culpa dels estudis (principalment gràcies a la feina que ens posa el Leonard a AGSS entre d’altres). A veure si aquest cop dura mes que les anteriors.

  Bé et deixo que estic connectat des de Montmelo a través d’una xarxa wireless que no és de la meva propietat i tampoc es plan d’abusar. :)

  Salutacions!

  Pere Tuset

 6. sergi&eva says:

  Des de fora fa molt bona pinta la caixa… amb la “Larry the cow” una mica a l’estil irlandés, i els neons!!!
  I per dintre fa por!!! 0,86Tb!!! D’aquí a una temporada Petabits!!! :)

 7. melmak says:

  Para mi el tema ruido tb. llego a ser algo molesto por las noches.
  La solución definitiva al problema llego al colocar el server en el lavabo de casa.
  Aprovechando que pusieron aire acondidionado y doble techo en toda la casa tiré cables hasta alli por el doble techo:o)
  Ahora el server y la maquina de aire acondicionado se molestan con sus ruidos el uno al otro, pero el resto dormimos muy tranquilos y fresquitos.

  Siau!

  He aqui unas fotos:

  http://nomeriasdeti.no-ip.com/index.php?top_tab=2&section_type=3&num=&task=view&id_album=24

 8. pof says:

  @pere: T’hauria de fer vergonya tenir un w2k! Sort amb AGSS, és una assignatura molt interessant i val molt la pena!

  @sergi&eva: realment no és tant l’espai útil, tot i que la suma dels HD sí que fa el que dius, l’espai aprofitable són només 500Gb (200 de /home i 300 de storage).

  @melmak: en el lavabo?? Y le has pegado el “brise un toque” a la torre? xD por cierto, no va el link de las photos.

 9. Pere Tuset says:

  Ja ho sé que me n’hauria de donar vergonya però la pàgina porta dos anys funcionant sense parar (DigitalNatura.Org) i no he tingut temps de fer el canvi. A més a més en aquell temps era l’únic que sabia “fer servir”… 😛

  Bé com ja t’he dit espero tenir temps i ganes aquest estiu per fer el canvi. Ja et comentare. :)

 10. Pere Tuset says:

  Per cert, m’he descuidat de dir que si a algú li interessa comprar un Apple iBook 12″ d’última generació jo en venc un. Els interessats podeu demanar-li l’adreça a en Pau.

  Gràcies!

  PD: Si resulta que no es pot fer “publicitat” al blog esborra aquest missatge, eh?

 11. pof says:

  Tranqui, aquest cop passa la publicitat… no t’ha pillat l’akismet 😉

 12. Anita says:

  Hola niño!!Solo era para decirte q ya he vuelto a Barna…Las cosas se han torcido más d lo q m speraba…Ya parlarem,wapu!!
  Q vaya mu bien. Molts muakas de la petita

 13. ferrervicent says:

  Quina bona pinta que te el servidor!!

  Jo estic en les mateixes :) millorant la ventilació del meu pc, que fa funcions de servidor de backup i dades per a la petita xarxa local, li vaig canviar el disipador fa poc, per un arctic cooling autoregulat, i això si és silenci, fara 2 setmanes que li vaig canviar la font per una tacens radix (la anterior petà) tambe amb autoregulacio del ventilador, i com m’agrada sentir els 7200 ahi rascant :) el que mes soroll fa ara es el ventilador de la grafica 😉

  La caixa: la mes barata que hi havia al seu moment, pero un poc “moodejada”, amb un metacrilat que vaig trobar tirat per ahi, pintada color metàlic, i amb unes pegatines de tux caseres que li donen el toc geek :)

  Salut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>