Els usuaris d’internet estem molt acostumats a fer servir aplicacions via web, a mi per exemple em va canviar la vida el día que vaig descobrir Bloglines gràcies a l’Oriol i a l’Ernest, per als que no el conegueu és lector de feeds que et permet no perdre’t cap notícia o comentari dels llocs que llegeixes habitualment. També m’agraden molt Flickr per a gestionar les fotos i Gmail per al correu.

Tots aquests serveis estàn molt bé, però tenen un gran problema: sempre depens d’un altre.

Jo no utilitzo Flickr per que m’agrada tenir les fotos en local, reconec que el sistema és molt cómode, però estas limitat a 10Mb mensuals, això vol dir que no pots publicar les fotos amb la qualitat que t’agradaría, i es triga molt més en pujar i baixar les fotos si estàn a Internet que si les tens en el teu servidor de la xarxa local. Es per això que utilitzo PHPix per al meu album de fotos que no té tantes funcionalitats com flickr, però em dona la garantia de que “yo me lo guiso, yo me lo como”.

El mateix passa amb Gmail, a mi m’agrada més tenir el correu a casa, al disc dur del meu servidor local, i puc consultar-lo via web amb el squirrelmail o des-de el mòvil via wap amb el pofHQ-wapmail, accedir al servidor per ssh i llegir-lo amb el mutt o llegir-lo desde el portàtil amb el evolution a través de imaps. Un gigabyte de correu? No passa rés, el meu server te un raid-1 amb dos discs durs de 120Gb… sol·lució anti-spam? tinc el SpamAsassin instal·lat, anti-virus? tinc el f-prot, diferents comptes de correu? els recullo tots amb fetchmail i els organitzo en carpetes amb procmail… el que vull dir és que Gmail està molt be, però que jo actualment només l’utilitzo per a quan haig de donar l’adreça de correu a un lloc de dubtosa reputació, el mateix que feia abans amb hotmail i gotmail, per això torno a lo de sempre “yo me lo guiso, yo me lo como”.

Que passa amb Bloglines? Donçs que no he trobat cap aplicació que fassi el mateix i tan ben fet com ho fa bloglines, però sabeu perquè estic ara mateix escribint aquest post? perque en aquests moments el servei no funciona :( i no em puc queixar a ningú perquè és un servei gratuït. Per aquestes coses em sento més còmode amb la política “yo me lo guiso, yo me lo como” ;)