borde sombrejat xorg-x11

Fa uns dies vaig provar la nova versió 6.8 de xorg, que permet fer coses visualment molt màques com les transparències o bordes sombrejats que podeu veure en les imatges que acompanyen a aquest post.

La primera impressió és bastant bona, però hi ha que dir que són poc usables, sobre tot si fem servir transparències el sistema es relentitza moltissim i trigues molt en arrastrar una finestra d’un lloc a un altre. Si només deixem els bordes activats la cosa canvía i funciona bastant bé, encara que de moment hi ha un bug que fa que el firefox pete quan carregues una pàgina en flash.

Per a que funcionés tot correctament he hagut d’actualitzar el kernel, ja que en el nou 2.6.9-mm2-rc1 hi ha una nova versió del driver de la gràfica que utilitzo al portàtil, i és compatible en les xorg noves:

CONFIG_DRM_I915:

Choose this option if you have a system that has Intel 830M, 845G, 852GM, 855GM 865G or 915G integrated graphics. If M is selected, the module will be called i915. AGP support is required for this driver to work. This driver will eventually replace the I830 driver, when later release of X start to use the new DDX and DRI.

transparencia xorg-x11

Per a configurar les transparencies i bordes s’han d’instal·lar un parell de paquets nous, X Compositing Manager i transset, amb Gentoo només cal fer:

# emerge xcompmgr # emerge transset

Llavors al ~/.xinitrc s’ha d’afegir xcompmgr -c & i al fitxer de configuració de les X’s la següent secció:

Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" Option "RENDER" "Enable" EndSection

Un cop hem configurat tot això els bordes ja apareixeran per defecte en totes les aplicacions, per a configurar les transparències hem d’executar transset seguit d’un número del 0 al 1 que indica el nivell de transparencia, per defecte és 0.75. Llavors el punter del ratolí es posa en forma de creu per a que clickem a sobre de la finestra on volem aplicar la transparència sel·leccionada.

A part del bug que he comentat abans, també hi ha una altra cosa que no m’acaba d’agradar i és que com per defecte aplica bordes sombrejats a tots els programes els gdesklets – que ja tenen els seus bordes – queden horribles, ja que sel’s hi posa un doble borde per sobre i no queden gens bé. Espero que en pròximes versions sol·lucionin aquest problema!