Ja fa dos setmanes que vaig rebre la PDA2k, ara ja puc explicar com aquest gadget ha canviat la meva vida, aquí va l'article que vaig prometre.

i-mate PDA2k

Contingut del paquet

Al obrir la caixa trobem la preciosa PDA2k, és mes petita del que sembla a les fotos, ve acompanyada dos bolígrafs (d'aquests sense punta, per a la PDA), una base per connectar-la al PC per USB i que permet recarregar la bateria i té un slot per a recarregar una bateria addicional al mateix temps. El cable de la font d'alimentació s'endolla directament a la base, o a un adaptador que permet carregar la PDA sense posar-la a la base. Dins de la caixa també ve una funda de pell amb una pinça per enganxar-la al cinturó, un CD amb l'ActiveSync i uns auriculars amb micròfon incorporat i control de volum, amb el connector de 2,5" que porta la PDA.

Primeres impressions

El primer que vaig fer va ser posar-li el meu SIM Amena y endollar-la al adaptador de corrent per començar a utilitzar-la, al arrancar el sistema operatiu que et demana és que calibres la pantalla i seguidament s'instal·la el software addicional que i-mate ha incorporat al WM2003SE. Llavors et demana el PIN i apareix la pantalla d'inici del windows mobile que tot s'ha de dir, fa una mica de fàstic quan la veus. El primer dia vaig haver de fer dos soft-resets i un hard reset, que vol dir això? senzillament, que es penja!! Si, si.. un telèfon, pda o digue-li com vulguis que es penja. Que podíem esperar d'algo que porta un sistema operatiu de microsoft? Cada cop que fas un soft reset només es reinicia el sistema operatiu, amb el hard reset perds totes les dades i tots els programes que havies instal·lat. El mateix dia em vaig baixar un upgrade de la ROM de clubimate.com que sembla que sol·luciona bastant el tema, així que si algú se la compra, això és el primer que ha de fer.

Un dia normal amb la pda2k a la butxaca

Em desperto al mati amb el soroll de l'alarma de la PDA2k, baixo del llit i la desconnecto de la base (ha estat tota la nit carregant la bateria), mentre vaig amb el bus cap a la feina escolto els mp3 que porto a la SD de 1Gb i vaig llegint algun eBook en PDF, en la pantalla en horitzontal que és més còmode. Quan arribo a la feina connecto la PDA a la xarxa inalàmbrica, tinc el client de correu configurat per a que miri si m'arriba correu cada 15 minuts, així si rebo algun email al correu personal la PDA2k m'avisa i el puc llegir ràpidament sense interrompre el que estigui fent en aquell moment. Surto a fer un cafè, i arranco el StreetHawk per veure si trobo alguna xarxa inalàmbrica des de la cafeteria: en detecta 3, i una amb connexió a Internet! Així que m'associo a aquesta xarxa i ràpidament contesto els emails que he rebut mentre estava treballant. A l'hora de dinar aprofito el temps mort per trucar a la Laia al mòbil, a Boston (USA) través de Skype per VoIP, utilitzant SkypeOut a 1,7 cèntims d'euro el minut. Quan surto de la feina vaig de compres i deixo funcionant el WiFiFoFum per a veure les xarxes wifi que trovo pel camí (encara m'he de comprar el GPS per a guardar la posició). Quan arribo a casa em connecto a la xarxa wifi amb WPA, sincronitzo l'agenda, calendari, notes, tasques, etc... amb el evolution (això vindrà en un altre post...) seguidament, parlo amb els meus pares a través de skype sense gastar ni un duro i després parlo amb els col·legues assegut al sofà a través de IM, utilitzant el Agile Messenger, que integra MSN, Jabber, ICQ i AOL en un mateix client, i utilitzo el teclat QWERTY de la PDA2k. Al mateix temps llegeixo els feeds que tinc endarrerits al bloglines amb ftxPBrowser que suporta tabs i full screen, em baixo els podcasts de engadget (RSS) per escoltar-los en un altre moment. Em truquen per anar a la BCN Party, i gravo l'adreça en un wav mentre parlo per telèfon ja que no tinc cap boli a mà, després utilitzo el Pocket Streets per trobar l'adreça al mapa de Barcelona i vaig cap allí, pel camí faig una partideta amb el MorphGear (emulador de GBA). Quan arribo faig algunes fotos i al moment les penjo al moblog i també aprofito per gravar un video. Quan torno a casa em poso al llit i miro una pel·lícula des de la PDA amb PocketDivX, fins que s'acaba la batería i me'n vaig a dormir.

Duració de la bateria

Si es fà un ús extensiu de la PDA2k, amb wifi i bluetooth activats, backlight on i sense parar d'utilitzar-la la bateria s'acaba al cap d'unes 4 ó 5 hores. Les coses que mes consumeixen son la llum de la tft, l'àudio per l'altaveu incorporat (el volum que dóna es bastant acceptable, molt similar als altaveus d'un portàtil) i tenir la wi-fi activada.
Amb l'ús diari que jo faig, surto de casa a les 8:30 del matí amb la bateria al 100% i arribo a casa a les 7 de la tarda amb un 60-70% de bateria, que esgoto completament abans d'anar-me'n a dormir. Aixi que la bateria s'ha de recarregar cada dia. Si només s'utilitza com a telèfon mòbil ---amb la TFT apagada--- consumeix molt poc, i pot arribar a aguantar fins a 5 ó 6 dies màxim. ### El lado oscuro Com sempre, _no es oro todo lo que reluce_, la PDA2k també té les seves coses dolentes: - El Pocket Outlook no permet autenticar-se al SMTP amb CRAM-MD5, em sembla que només permet mètodes LOGIN i PLAIN que son completament insegurs ja que el password viatja en clar o codificat en base64. Encara he d'investigar si permet autenticació SMTP mitjançant TLS. - Encara que marquem la opció de bloquejar automàticament el teclat i apagar el backlight quan no utilitzem la PDA2k, de tant en tant apareix una finestra emergent que diu "_Unable to connect: You have no modem entries created, and no network card present_" i s'encen el la pantalla, es torna a apagar sola al cap de 5 minuts, pero durant aquest temps el teclat roman desbloquejat, per lo que si la duus a la butxaca o a la motxilla és fàcil "fer un desastre". - Es **habitual** que el Windows Mobile 2003 es quedi penjat o "saturat" quan estàs treballant, a mi se'm penja com a mínim un cop cada dia, en funció de la canya que li fotis, quan passa això has de _reiniciar_, per sort no perds les dades. També és recomanable utilitzar el xBackup i sincronitzar-la amb el PC periòdicament, per si les mosques... - Totes les funcions de GSM (trucades, missatges SMS o MMS, trucada en espera, GPRS, etc...) les controla el sistema operatiu, per tant si es penja et quedes sense cobertura. M'he trobat casos on tenint la PDA2k encesa m'han trucat i deia que estava _apagado o fuera de cobertura_ i altres casos en que l'altra persona et truca i la PDA2k ni tan sols s'inmuta. Crec que això haurien de ser dos processos completament separats, la part de GSM hauria de ser independent del sistema operatiu. - De sèrie no permet marcació per veu, encara que hi ha software (de pagament) que ho fa, de moment encara no he trobat cap alternativa gratuïta. - La part de missatgeria està tota unificada (SMS, MMS, e-mail...) a través del Pocket Outlook, la gestió de SMS és horrible, l'únic paràmetre de configuració que té és el centre de servei. No pots tocar coses com la duració del missatge a la xarxa o una de les funcions que sempre he trobat molt comodes que és que t'enviï una confirmació per SMS quan el teu missatge hagi estat entregat. Per sort això es pot fer marcant `*n#` al començar el missatge, pero perds 3 caràcters i moltes vegades te'n oblides. Quan arriba un missatge que conté un número de telèfon (el típic _aviso de llamadas_) no et posa el remitent encara que el tinguis a l'agenda, és a dir, sempre apareix el número. Has de fer un copy-paste per saber si tens el número a l'agenda o no. - La senyal de bluetooth és bastant dèbil, s'escolta molt de soroll quan parles pel _[pinganillo](/photos/file/albums/moblog/2004/Nov/200411040514_00013.jpg&page=1)_ si no tens el movil a sobre teu. A part la senyal _va i bé_ i molts cops et truquen i has perdut la connexió amb el _pinganillo_ i has de contestar per l'auricular normal. - Encara no he trobat la manera de utilitzar el Jabra per a escoltar MP3 o parlar per Skype, el sistema operatiu es "_cabezón_" i insisteix en que el dispositiu només s'utilitza per al perfil de mans lliures, però no com a micròfon i altaveus. Això és un problema bastant comú i he trobat molta gent que li passa el mateix als [forums de Skype](http://www.skype.com/community/forums.html), pel que sembla amb algunes PDA's es pot sol·lucionar canviant alguns valors del registre, però encara no he tingut temps per provar-ho. ### Valoració final La meva valoració general de la PDA2k és positiva, em permet aprofitar el meu temps al 200%: Puc connectar a Internet desde qualsevol lloc on trobi wi-fi sense gastar ni un duro, o per GPRS quan no trobi cap xarxa wifi, puc fer trucades molt barates a través de Skype (o gratuïtes a altres usuaris de Skype) quan tinc connexió, tinc accés al correu electrònic desde qualsevol lloc, puc navegar, accedir al agregador de feeds, utilitzar Jabber i MSN, puc llegir ebooks, escoltar mp3 o jugar quan estic offline, a part de les funcions típiques d'agenda, contactes, calendari, etc... que porten totes les pda's. La veritat és que en aquest poc temps s'ha convertit en el meu gadget inseparable. Vaig tot el dia enganxat a la PDA2k. Pròximament faré algún article comentant més detalls, si algú té algun dubte que posi un comentari i li respondré el més aviat possible.