Ripwave CPE
Aquests dies per Irlanda estic connectat amb la modalitat Ripwave de Irish Broadband que ténen contractat el Sergi i l’Eva. Ofereixen 512Kbps de baixada i 128Kbps de pujada amb un Contention Ratio de 40:1, que vol dir que aquest ample de banda pot arribar a estar compartit entre 40 usuaris simultànis, tot per 18,95€/mes (IVA inclòs), sense quotes d’alta ni instal·lació de cap tipus.

El CPE (el router) és un aparell bastant petit fabricat per Navini Networks que funciona a 3,4GHz, actualment amb tecnología pre-WiMAX, però segons asegura el fabricant actualitzable per software a 802.16e (mobile WiMAX) quan es ratifique l’estàndard. S’instal·la a casa, recomanen posar-lo el més elevat possible i prop d’una finestra, i un cop el router té cobertura obtens una IP pública dinàmica a través de DHCP, la gràcia és que no cal que tingui visió directa amb l’antena que li dona la cobertura, a diferència de serveis similars que tenim a Espanya com Iberbanda (equipament Alvarion), que també funciona amb una xarxa de tipus WLL com la de Irish Broadband.

Ripwave PCMCIA
També existeixen targetes PCMCIA que permeten “emportar-se” la connexió a qualsevol lloc on hi hagi cobertura, i fins i tot el mateix router porta un forat per posar-li una bateria, ideal per muntar un hotspot sobre rodes al cotxe :)

Ripwave Base Station
A la web de Navini podeu veure com són les estacions base per muntar la xarxa troncal, i Irish Broadband té un mapa de cobertura de Drogheda, el poble on viu el Sergi.

Ara només penso en com evolucionaran aquests tipus de xarxes: la banda (3,4GHz) no és lliure i s’haurà de fer una bona gestió de l’espectre per a que hi puguin conviure diferents operadors, o fins i tot posar-se d’acord i desplegar una infrastructura d’antenes comú per a explotar-la en conjunt i no fer-se interferència. Espero que els contention ratios no siguin tan exagerats com el que té el Sergi actualment, i que les velocitats augmentin (avui en dia 512Kbps no son rés). També sería interessant veure un router amb Linux Inside, on poder-hi muntar el nostre Asterisk per utilitzar els serveis d’un ITSP i fer convergir en un sol aparell totalment sense fils tota mena de serveis de telecomunicacions: Internet, Telefonía, Televisió… tot a través d’Internet.