El passat 9 de Març es va aprovar el draft 1.0 del IEEE 802.11n, en aquest llarg procés hi ha involucrats quatre dels fabricants de xips més importants: Atheros, Broadcom, Intel i Marvell.

Atheros diu que la família de productes XSPAN, incloent el nou xip AR5008 són els primers xips basats en la especificació del draft 1.0 de 802.11n i que el risc de que els canvis que es facin abans de que el s'accepte el borrador final impliquin canvis en el silici és mínim, ja que els canvis a les especificacions s'aplicaran a través d'actualitzacions de firmware. Aquests xips integren tres ràdios (3 Tx, 3 Rx, dual-band 2.4/5GHz) amb configuracions de 2x2, 2x3 i 3x3 antenes.

Broadcom també assegura que la família de productes intensi-fi incorpora tots els elements necessaris per complir amb la especificació del borrador i està dissenyat per ser actualitzable per software quan es finalitzi l'estàndard. Aquests xips integren múltiples ràdios de 2,4 i 5GHz per suportar spatial streams simultanis amb configuracions de 2x2, 3x3 i 4x4 antenes.

Finalment, existeix un altre fabricant de xips, Airgo, que està venent els productes True MIMO, dispositius compatibles amb els estàndards 802.11 a/b/g que utilitzen ---tal com ells ho anomenen comercialment--- Adaptive Channel Expansion technology (ACE), que bàsicament és tecnologia MIMO que combina múltiples antenes simultàniament. Aquests xips estan disponibles al mercat des de fa temps en productes de marques com Netgear, Linksys, Buffalo i Belkin, que arriben a velocitats de 240Mbps utilitzats amb hardware del mateix fabricant.
Nota: si MIMO et sona a xinés, mira't aquestes transparències abans de seguir llegint.

Ed Frank, vicepresident de R&D a Broadcom i Dave Borison, director de product management a Airgo van discutir públicament durant la Globalpress Summit Conference a Monterey fa dues setmanes, defensant cadascú la posició de la seva empresa. Airgo es recolzava en l'argument de que 802.11n només era una proposta i no un draft, però després de que s'aprovés del draft Airgo per fi ha vist que els seus actuals xipsets (venuts amb el distintiu comercial Pre-N sota la marca Belkin) no seran compatibles amb l'estàndard 802.11n final. Tot i això, està creant FUD assegurant específicament que si els productes "Draft N" o "N Ready" surten al mercat basats amb el draft 1.0 del estàndard, degradaran ---o inclús poden arribar a deshabilitar completament--- el senyal de les xarxes 802.11 b/g properes degut a la interferència. Glenn Fleishman de WifiNetNews busca membres del IEEE Task Group N no afiliats a un fabricant de xips per aclarir aquesta qüestió.

El draft 1.0 de 802.11n permet utilitzar dos canals WiFi de 20Mhz simultàniament, això permet arribar a la màxima velocitat de 600Mbps que especifica l'estàndard, però evidentment interferint amb els canals adjacents. S'espera que la majoria d'usuaris utilitzaran 802.11n a la banda de 5GHz i es limitarà a un únic canal de 20MHz si hi ha problemes d'interferència.

Airgo argumenta que True MIMO permet assolir velocitats de fins a 126Mbps en un únic canal de 20MHz i fins a 240Mbps utilitzant la seva tecnologia propietària ACE en un únic canal de 40MHz que anomenen "neighbor friendly" per evitar interferir amb les xarxes b/g actuals.

Amb tot això, el que s'ha de tenir clar és que aquesta tercera generació de xipsets de Airgo ---que segons les proves fetes per Tom's Networking també produeixen problemes a les xarxes 802.11g properes--- no són xips _compatibles_ amb 802.11n per molt que Airgo vulgui vendre'ns la moto de que si, són compatibles en el sentit de que 802.11n serà _backward-compatible_ amb 802.11 a/b/g, i per tant qualsevol xip actual 802.11a/b/g serà "compatible" amb n, però els xips de Airgo només implementen una part del 802.11n que és l'ús de múltiples antenes i 802.11n incorpora molts altres canvis a les capes física i d'enllaç, no només MIMO. Si us interessa el tema us recomano llegir els articles [Ready or Not, Here Comes 802.11n](http://gigaom.com/2006/03/14/ready-or-not-here-comes-80211n-gear/) de Om Malik, [802.11n Compatibility?](http://dailywireless.org/modules.php?name=News&file=article&sid=5218) de Sam Churchil, [Brinksmanship in 802.11n](http://wifinetnews.com/archives/006382.html) de Glenn Fleishman i [Inside baseball on Wi-Fi chip makers](http://www.paulcallahan.pingotter.com/blog/_archives/2006/3/14/1820724.html) i [Atheros, know thine enemies](http://www.paulcallahan.pingotter.com/blog/_archives/2006/3/13/1818121.html) de Paul Callahan. A nivell més tècnic, per entendre l'ús eficient del espectre que fa la tecnologia MIMO recomano llegir l'article [Multipath builds robust communications](http://www.eetimes.com/news/design/showArticle.jhtml?articleID=181501773) de Jack Shandle.