Fa cosa d’un mes que li vaig fer una actualització de hardware al servidor que allotja aquestes pàgines, la meva idea era reduir el soroll i fer baixar la temperatura dels components (CPU, HD, etc…). Actualment el servidor té una CPU AMD Athlon XP 2000 (1666Mhz), amb una placa base MSI KT3 Ultra-ARU i 1,5 Gb de RAM en 2 DIMMS Kingston a 333Mhz. Aquest hardware és el que tinc funcionant des de fa mes o menys 4 anys, només li he ampliat la RAM i els discs durs, que finalment han quedat així:

  • 1 x 40 Gb Seagate UDMA(100) per al sistema
  • 2 x 200 Gb Maxtor UDMA(133) en raid1 per al /home
  • 1 x 120 Gb Maxtor UDMA(133) per a backup
  • 1 x 300 Gb Maxtor UDMA(133) per a storage poc important (no té backup ni raid)

La caixa on tenia muntat abans el servidor era bastant cutrilla (de 30eur caixa + font) i tot el conjunt s’acalentava moltissim, per això vaig posar-li uns quants ventiladors i feia un soroll increïble, bastant insuportable tenint en compte que el server i jo dormim a la mateixa habitació.

El nou hardware que he posat per complir l’objectiu de reducció de soroll i temperatura és el següent:

Per fer-me una idea de com ha millorat el tema amb aquest nou hardware he fet una taula amb la temperatura mitja dels discs durs, la CPU i el xipset de la placa base, comparant els valors mitjans anteriors i posteriors al canvi. Podeu veure la evolució a les gràfiques que faig amb rrdtool.

Component Temp. anterior (ºC) Temp. actual (ºC) Disminució (ºC) Percentatge (%)
HDA (sistema) 55 36 19 35%
HDC (backup) 48 29 19 40%
HDD* (storage) 37
HDE (raid1) 51 33 18 36%
HDG (raid1) 56 33 23 41%
CPU 57 50 7 13%
SYS (xipset) 49 39 10 21%

* Aquest disc és una nova incorporació, per tant no tinc dades històriques.

Com podeu veure, en alguns casos la temperatura ha baixat fins a un 40%!!. Respecte al soroll la cosa ha millorat bastant, sobre tot perquè puc controlar les RPM dels ventiladors amb els potenciòmetres del frontal i quan vaig a dormir els poso al mínim, tot i així continua fent una mica de soroll però no tant com abans, ara es més suportable :)

Els curiosos, aquí teniu les fotos del upgrade del server.